Steingrim Sneve ble i dag utdelt Nordland fylkeskommunes kulturpris! Den ble han tildelt grunnet sin innsats for kulturlivet i Nordland og rallarkulturen i Narvikregionen.
Talen fra fylkesråden, om prisvinner Sneve
Ærede Fylkesting,
Hvert år i desember deler Nordland fylkeskommune ut den årlige kulturprisen. Dette er en stolt tradisjon som har pågått helt siden 1974 – kulturprisen fyller altså femti år i år! Det passer også bra med at det europeiske kulturhovedstadsåret nå går mot slutten. Det har vært et begivenhetsrikt år på kulturfronten i Nordland, og det er det mange som skal ha æren for: Her er det utallige ildsjeler – både fagfolk, kunstnere og frivillige – som har dratt lasset i hele fylket. Over tusen ulike kulturarrangementer har funnet sted i fylket vårt gjennom året. Tusenvis av internasjonale gjester har besøkt oss, og vi har markert oss langt utover landegrensene med alt Nordland har å by på. Nye perspektiver har kommet til syne, og nye allianser har blitt bygget for framtidig samhandling. Takk til alle som har bidratt til det mangfoldige året! Mange av disse aktørene er naturlig nok også nominert nettopp til kulturprisen. Men – for akkurat denne prisen er det bare én vinner i 2024.
I statuttene for kulturprisen står det at den skal «yte honnør til mottakeren og støtte arbeidet for skapende kunstnerisk og kulturell virksomhet»,
og at
«kulturprisen kan utdeles til utøvende kunstnere av enhver art og ellers andre som ved kunstnerisk eller kulturell virksomhet har nedlagt fortjenstfullt arbeid til fremme av kulturlivet.»
Årets kulturprisvinner har i høyeste grad nedlagt et fortjenstfullt arbeid, og det gjennom mange tiår. Han har vært behørig engasjert i en av våre mest lengstlevende kulturfestivaler siden tidlig på 1970-tallet. I nominasjonsforslaget står det at:
«hans evne til å ta vare på den unike kulturhistorien som er selve ryggraden i festivalen, samtidig som han har vært en pådriver for å utvikle og modernisere den kulturelle delen, har vært nøkkelen i en svært positiv utvikling. Hans innsats har gått langt utover det som kan forventes av en ansatt og utallige dugnadstimer har blitt nedlagt.»
Allerede i 1956 ble denne festivalen arrangert for første gang, og baserte seg da primært på dugnadsinnsats – frem til at årets prisvinner bidro til å etablere en egen stiftelse for virksomheten i 1997. I årene som fulgte var prisvinneren ansatt som daglig leder og produsent for festivalen, og den utviklet seg stadig mer til et breddearrangement – samtidig som den har en umiskjennelig forankring i lokal historie og kulturarv. Festivalen har lenge vært en bærebjelke i regionens kulturliv, og forsterket den lokale stedsidentiteten: En ganske så spesifikk type identitet, og en som i høyeste grad supplerer ideen om hva det vil si å høre til i Nordland – med all sin særegne historikk, integritet og stolthet.
Årets kulturprisvinner skal visstnok ha sagt det følgende om å delta på festivalen han har vært så knyttet til: «Du kan gjerne miste kjerringa di i løpet av festivaluka, men hatten må du holde fast på».
Da er det kanskje flere i forsamlingen som skjønner at her snakker vi naturligvis om rallarkulturen og om Vinterfestuka i Narvik kommune.
«Hva gjør en rallar til en rallar?», står det i Store Norske Leksikon. Jo: Rallaren stod ikke med lua – eller snarere den typiske rallarhatten – i hånda, slik som for eksempel arbeidere med familier på stabile, stedbundne arbeidsplasser gjorde. Han stod med rak rygg! Rallarene bodde tett sammen under svært enkle forhold. Arbeids- og leveforholdene ga arbeiderne et kulturelt særpreg og fikk dem til å utvikle en særegen identitet og fellesskap, med vekt på solidaritet, ærlighet og raushet. Akkurat denne ånden er det som er tatt videre gjennom Vinterfestuka i Narvik, og som gjør at også nye generasjoner bærer rallarhatten med stolthet.
Kulturfeltets plass i samfunnsutviklingen er tittelen på en helt ny, nasjonal rapport som er utarbeidet for Kommunenes sentralforbund, KS. Her viser oppdatert forskning at kultur bidrar til positive helseeffekter, kan forbedre kognitive evner, bidrar til å bygge sosial tilhørighet, gir grunnlag for økonomisk verdiskaping, er en ressurs i stedsutvikling, er sentralt for et fungerende demokrati, og bør inngå i all samfunnsplanlegging. Med andre ord: Kulturprisen er en solid anerkjennelse av noen som har bidratt med en uunnværlig innsats for våre lokalsamfunn og menneskene som skal leve gode og fullverdige liv her.
«Å leva det er i arbeid mot rikare mål å trå», skrev Anders Vassbotn i 1892. Årets prisvinner er et godt eksempel på det. Han har jobbet i kulturfeltet i et halvt århundre. Nylig har han også gitt ut bok sammen med kompanjong Agge Theander, om historien bak jernbanebyggingen mellom Kiruna og Narvik, og hvordan denne historien har formet regionen og befolkninga her i dag.
På vegne av befolkningen i Nordland sier jeg: Hjertelig takk for at du fortsetter med å gjøre synlig så viktige deler av vår felles kulturhistorie – det gjør oss og livene våre rikere!
Årets vinner av Nordland fylkeskommunes kulturpris mottar 50 000 kroner, samt et originalt verk av kunstner og grafiker Tom Kosmo fra Fauske.
Det er en ære å få lov til å overrekke Nordland fylkeskommunes kulturpris for 2024 til Steingrim Sneve!
Gratulerer så mye fra alle oss i Vinterfestuka!