Siden 1959 har det hvert år blitt utnevnt årets Svarta Bjørn i Vinterfestuka. I forkant av Vinterfestuka velges det ut fem representanter som deltar på forskjellige arrangement i løpet av VU og på festivalens siste dag utnevnes årets Svarta Bjørn som blir en ambassadør for Vinterfestuka og Narvik i det kommende året. Årets fem representanter er utvalgt og du kan lese mer om dem her.
Charlene Pogosa Rognes (26)
Charlene jobber som sykepleier innenfor Akuttpsykiatri i Asker. Hun har for tiden permisjon fra sin jobb ved UNN/ Senter for psykisk helse og rusbehandling.
Hun trekker fram sin oppvekst og verdien av å vokse opp i to kulturer. Varme og gjestfrihet har alltid stått høyt i hennes hjem og noe hun har tatt med seg i sitt eget voksne liv. Da Charlene gikk på barneskolen var det alltid stas med Vinterfestuka. Hun husker spesielt Barnas Dag med påkledning av kostymer og Rallarklær, historiedramatiseringene av Rallarklubbens Johnny Mobakken og Bjørn Forselv og alle forestillingene på Barnas scene. Svarta Bjørn, representantene og Vekterne har alltid fascinert henne.
Hun gleder seg over å få være en av årets representanter og håper å få lære mer om Narviks historie og kultur og samtidig se og oppleve Vinterfestuka på en ny og spennende måte.
Katarina Adele Sjøvoll Dåbach (29)
Katarina jobber som ungdomsskolelærer ved Parken ungdomsskole. Fritiden brukes på familien, strikking og trening. Hun brenner for helse og fysisk aktivitet og gleder seg over at Narvik nå har fått en rekke nye aktivitetstilbud som for eksempel Paddel, Buldrehall og CrossFit. Hun forteller om sitt engasjement som lærer og viser til den gode opplevelsen over å få være med på å gi ungdom mestringsopplevelser. Psykisk helse er en av kampsakene som hun ønsker skal komme mer tydelig frem i skoleverket. I oppveksten har hun blitt fortalt mange spennende historier fra Rallartida av sin bestemor som vokste opp langs jernbanelinjen. Historiene har bidratt til en stolthet over sin identitet og opprinnelse. Rallarstatuen ved Taraldsvikbrua har hun et spesielt godt forhold til. Katarina vil beskrive Svarta Bjørn som sterk kvinne, utadvendt og som viser mye omsorg. Hun gleder seg til å være Svarta Bjørn representant og tenker at dette kan gi opplevelser for livet.
Marie Elise Wang (20)
Marie jobber som elektriker lærling i Narvik. Hun har prøvd utdanning i Stavanger som flymekaniker og avtjent verneplikten i luftforsvaret på Evenes. Ved siden av utdanningen har hun skaffet seg jobberfaring i restaurant, butikk og ved Ellas Minne Bo og rehabiliteringssenter. Hun forteller engasjert om sine interesser i løpet av oppveksten. Hun er en dame som sjelden sitter stille og er lett å be. Hun har tatt både båtførerprøven og Jegerprøven og liker hva friluftslivet har å by på.
Hun påpeker at kultur og idrettslivet står hennes hjerte nær og har aktivt benyttet tilbud som kor, ballett, turn, karate og ishockey. Hun har bidratt som frivillig i flere arenaer blant også i Vinterfestuka helt siden hun var 14 år gammel.
Marie ser på Svarta Bjørn som sterk, tydelig og uredd, og en som ikke går av veien for å gjøre utradisjonelle valg samtidig som hun strekker seg for at alle skal ha det bra. Hun kan kjenne seg igjen i disse egenskapene og gleder seg til å være Svarta Bjørn representant.
Ingvild Emmelie Olsen Gaarden (27)
Ingvild jobber som advokatfullmektig ved Advokatfirmaet Malm AS i Narvik. Hennes sine store interesser er digital tegning og illustrerer bilder på hobbybasis via navnet Gaardengrafisk. Andre interesser som opptar mye av fritiden er aktiviteter som strikking, golf, fjellturer, ski på vinteren og nå også padel. Hun forteller varmt om sine opplevelser fra tidligere vinterfestuker, historier om Rallaren og sitt sterke forhold til myten om Svarta Bjørn. Hun uttrykker at Vinterfestuka med dens opplevelser er med på å gi befolkningen en følelse av tilhørighet og samler mennesker fra alle aldersgrupper. Vinterfestuka er med på å forme identiteten til de som vokser opp og bor her. Hun gleder seg til å bidra som representant og å lage nye opplevelser i VU 2023.
Andrea Christine Opshaug (25)
Andrea studerer siste år til å bli Sivilingeniør i Havbruk på Universitetet i Bergen. Faglig brenner hun for havet og bærekraftig forvaltning av hav-rommet. Kjærligheten til naturen forteller hun er ifra sin egen oppvekst i nord der hun fikk boltre seg i allslags natur fra fjell og fjord og alt imellom. Hun forteller varmt om aktiviteter for barn og unge, hva det har gitt henne og hvordan hun har bidratt til aktivitet gjennom frivillig arbeid som trener i turnforeningen og i fotballklubben Mjølner.
Hun opplever myten om Svarta Bjørn som at hun er uredd i nye utfordringer, utadvendt og arbeidsom mot målene sine. Dette er likhetstrekk Andrea kan kjenne seg igjen i. Hun gleder seg til å ta del i årets Vinterfestuke å få større innblikk i historien og hvordan hennes forfedre bidro til utviklingen av Narvik som by.